Apr 24 17

Eindhovens Dagblad

Redacteur: Perry Vermeulen

Fotograaf: fotomeulenhof

Al rollend de klokkengieterij uit

Zeven brouwerijen presenteerden zondagmiddag 24 speciaalbieren tijdens 'Bierklank' in Aarle-Rixtel.


Al rollend de klokkengieterij uit

Luxe Quadrupel, Koffiestout, Laarbeeks Blond, de echte bierliefhebbers konden gisteren hun smaakpapillen flink verwennen tijdens Bierklank, een bierproeverij voor de echte fijnproever.


In 2004 begonnen zes vrienden uit Beek en Donk in een garage te experimenteren met het brouwen van bier. Vorig jaar betrok Brouwerij Laarbeek een ruimte in de voormalige klokkengieterij in Aarle-Rixtel en zondag schonken de bereiders aldaar drie van hun speciaalbieren op de Bierklank, een festival georganiseerd door Atelier Vonk. Met zes andere brouwerijen werden in totaal 24 verschillende bieren geschonken op het drukbezochte, sfeervolle evenement.

“Mooi dat op deze middag weer veel nieuwe mensen onze dranken leren kennen

„Laarbeeks Blond loopt hard vandaag”, vertelt Remco Driessens achter zijn tap. „Een zoet biertje van hoge gisting, met onder meer honing van een lokale imker. Om de week brouwen we een ton bier voor lokale afnemers, zo’n 250 liter. Mooi dat op deze middag weer veel nieuwe mensen onze dranken leren kennen. Uitgesproken en toegankelijke bieren: er is vandaag veel te kiezen hier.”

„Veel mensen kopen een Rondje Brouwers”, weet organisator Paula van de Laar. „Daarmee kunnen ze in alle zeven kraampjes een biertje krijgen. Met alcoholpercentages variërend van 6 tot 10 procent, zal een aantal straks wel de deur uit rollen. Dit is niet onze eerste ‘Klank’, maar wel de eerste waarin bier centraal staat. Waar ik zelf overigens niet echt van geniet, maar mijn moment komt nog. In het najaar gaan we hetzelfde doen met wijn.” Om haar heen lopen veel mensen uit het dorp, maar er zijn zelfs bezoekers van buiten de provincie. Dennis Driessen komt gewoon uit Aarle-Rixtel. „De lekkerste? Daar verwacht ik mee te eindigen. De Luxe Quadrupel, een zware.” Zijn vriend Tim van Zundert drinkt een cola. „Ik moet nog bijkomen van gisteren.” Ook Reny en Marrit Hermens zijn nog nuchter. Ze zijn met hun ouders mee en vader Rein is volop aan het proeven. „Ik deed één slokje mee en praatte er al naast”, lacht moeder Tineke."

Thuiswedstrijd

Naast Brouwerij Laarbeek speelt ook het duo van Brouwerij De Gieterij een thuiswedstrijd. Zijn 'Koffiestout' maakt mensen nieuwsgierig. „We hebben er Ethiopische koffiebonen in laten trekken”, verklapt Eindhovenaar Frans Wijnstekers. „Dat doen we in samenwerking met koffiebranderij Straat Magellaan, een andere bewoner van de klokkengieterij. Koffie en bier gaan goed samen, hij is erg lekker. Hopelijk kunnen we dit vaker organiseren hier. De mensen zijn er enthousiast genoeg voor."

Brouwerij Laarbeek logo

Welkom

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.