Jul 26 14

Eindhovens Dagblad

Redacteur: Chiel Timmermans

Fotograaf: René Manders

De lekkerste blondjes uit de regio

Bij de zomer hoort de zon, bij de zon een terrasje en bij het terrasje hoort een biertje. Een blond biertje. Steeds vaker staat er op de menukaart ook eentje van lokale makelij. Het ED nam de proef op de som en testte acht regionale bieren.
Biertest

De ED-redacteuren John Graat, Simon Rood en Chiel Timmermans zijn bereid gevonden acht regionale blondjes, gekocht bij website hetbiermoment.nl, te testen. Hun oordeel levert punten en opmerkingen op. Ook bierexpert Martin Jaspers (foto midden) schoof aan. Het gemiddelde punt van enerzijds de redacteuren en anderzijds de bierexpert resulteert in het eindcijfer.

ALLURE 7 INTENSE LIEFDE CROY BIER DE KAT BLOND
7 procent 6 procent 6,5 procent 6,7 procent
Brouwerij Brasserie Bours Brouwerij Liefde Gradus Nikkelen Brouwerij De Kat
Eindhoven Geldrop Aarle-Rixtel Helmond
Allure is het eerste biertje van deze brouwerij en een American Pale Ale. Het oude recept van de Indian Pale Ale (zie Hopplukker) is door Amerikanen nieuw leven ingeblazen. Aan het einde van het brouwproces wordt er hop in het bier gehangen voor extra smaak. De brouwwereld is vooral een mannenwereld. Liefde is echter de eenvrouwsbrouwerij van Antoinette van der Schriek. Nog een vooroordeel om uit de wereld te helpen: ze mag dan een vrouw zijn, ze brouwt geen fruitbieren. Bij Croy worden de bieren gebrouwen volgens het Reinheitsgebot (zuiverheidsgebod). Het is niet gepasteuriseerd en daardoor minder lang houdbaar. Het Croy Bier voor in de winkel wordt daarom ergens anders gebrouwen. In tegenstelling tot Bekkers Blond (Charlee Browns Place) en de Vijfhoeck (Il Borgo), is dit bier wel bedacht en gebrouwen in Helmond. Nog niet te koop, omdat er toestemming nodig is om grootschaliger te brouwen.
‘Het is geen goed teken dat-ie uit de fles spuit’ ‘Een mooie IPA, goed gebrouwen’ ‘Je ruikt een en al hop’ ‘De naam belooft iets meer passie’ ‘Ruikt erg zomers, zomers is ook de kleur’ ‘Te bitter, en zoet door restsuikers. Dit had ik niet verwacht’ ‘Na een slok zie je kasteel Croy al voor je’ ‘Dit is meer een biertje voor bij de kachel’ ‘Het nodigt niet meteen uit om een nieuwe te pakken’ ‘Fris, prikkelend in de mond, maar iets te bittere afdronk.’ ‘Begint veelbelovend, maar sterft in de mond weg.’ ‘Mooie kleur, mooi etiket, mooie naam. Smaak kan beter’
Fles Laarbeeks Blond
HOPPLUKKER BEERZE BRAVE LAARBEEKS BLOND TOEWIJDING
6,5 procent 7,5 procent 7 procent 6 procent
Brouwerij Oldskool Brouwerij De Gouden Leeuw Brouwerij Laarbeek Brouwerij Van Moll
Eindhoven Vessem Beek en Donk Eindhoven
Het is geen blond bier, maar een Indian Pale Ale (IPA). Aan Engels bier werden extra alcohol en vooral ook hop toegevoegd om te zorgen dat het bier tijdens het verschepen naar de kolonie India niet zou bederven. Bier en overnachten gaan hand in hand. De Gouden Leeuw is het enige brouwerijhotel in de regio (zover kan worden nagegaan zelfs van het land). In 1716 stond hier al een brouwerij. De recepten van toen zijn nieuw leven ingeblazen. Zes Laarbeekse dertigers hebben tien jaar geëxperimenteerd met het recept. Tot hun eigen 450 liter grote brouwvat gereed is, zijn ze een zogenoemde huurbrouwer. Het brouwen van hun bier wordt uitbesteed. Het bier wordt gebrouwen in een kelder aan de Keizersgracht in het centrum van Eindhoven. Een verdieping hoger, in het proeflokaal van de eerste brewpub in de stad, kun je het resultaat proeven. De andere bieren hebben namen als Eenvoud, Schobbejak en Noir Desir.
‘Aan die sterke smaak van hop moet je even wennen’ ‘Lekker voor één keer, meer ook niet’ ‘Vanwege alle hop bitter tot het einde’ ‘Prachtig gebrouwen, deze moet je in juli drinken’ ‘Ruikt als een pilsje, maar smaakt voller’ ‘Niet te zoet, niet te bitter, niet te zuur’ ‘Een doordrinker: deze kan ik de hele avond drinken’ ‘Vergelijkbaar met een Affligem’ ‘Het etiketje is wel amateuristisch, hoor’ ‘Een moderne blonde met een mooie smaak van hop’ ‘Heerlijk voor op zomerse avonden’ ‘Elke slok smaakt naar meer’

Het zijn sierlijke glaasjes die bierexpert Martin Jaspers uit de kartonnen verpakking trekt. Het glaswerk van fijnproevers: dunne steeltjes in plaats van grote handvatten. Het bier wordt vanavond dan ook niet achteloos achterover geslagen, proeven is onze missie. Terwijl de zon in Eindhoven langzaam achter de horizon zakt, schuift Jaspers zijn publiek bestaande uit drie bier liefhebbende redacteuren een glaasje toe. Vanavond staan er acht blonde bieren (goudgeel van kleur, hogercalcoholpercentage) op het menu. Alle acht, niet onbelangrijk, afkomstig uit de regio. Regionale bieren zijn populair. In een tijdbestek van tien jaar is het aantal kleine brouwerijen in het land explosief gegroeid. „In die periode zijn we in Nederland van 15 naar ongeveer 210 brouwerijen gegaan”, doceert Jaspers. „Dat zijn vooral kleine brouwerijen, met hun eigen speciaalbier.” Zuidoost-Brabant telt naast de grote jongens Bavaria, Dommelsch en Budels Bier inmiddels al vijftien kleine brouwerijen. Het is een trend die niet alleen is voorbehouden aan het Bourgondische zuiden. „Integendeel”, zegt Jaspers terwijl hij toeziet hoe het Croybier als eerste wordt ingeschonken: „Dat willen we in Brabant nog weleens denken, maar ik vermoed dat het in het westen zelfs populairder is om je eigen bier te brouwen. Dat zie je ook terug in de vele evenementen en bierwedstrijden die daar worden georganiseerd.”

Het gezelschap is ondertussen toe aan bier twee: Laarbeeks Blond. Jaspers kamt zijn lange grijze lokken met de hand naar achteren en buigt voorover om aan het bier te ruiken. Voordat hij het glas aan zijn mond zet houdt hij het nog even tegen het licht. Een slok. Zijn gezicht spreekt daarna boekdelen: Laarbeeks Blond is een voltreffer. Enthousiast en met veel gebaren geeft hij vervolgens zijn oordeel over de geur, de balans tussen het bittere van hop en het zoete van de suiker, over de nasmaak en de ‘volheid’ in de mond. Hier spreekt een kenner. De Nederwettenaar is behalve bierliefhebber immers een veelvuldig ingehuurd jurylid bij proefwedstrijden. Hij noemt zich bovendien amateurbrouwer. Dat laatste begon toen hij in de jaren zestig als vakantiehulp werkte in de Heineken-brouwerij in Den Bosch. Een van zijn collega’s kon hem het brouwproces wel ‘in een avondje’ bijbrengen. Het duurde uiteindelijk nog tot 1981 voordat Jaspers daadwerkelijk zijn eerste biertje fabriceerde: „Dat was nog in een tijd dat je niet even een la kon opentrekken voor wat mout of gist. Nu kun je hele brouwinstallaties via internet bestellen. Het is waarschijnlijk een van de redenen waarom de populariteit van bierbrouwen de laatste jaren toeneemt.” Jaspers maakt ook een vergelijking met koken: „Mensen eten ’s avonds de sla uit hun eigen tuintje of experimenteren tijdens het koken met groente en vlees uit de streek. Op massaproductie uit de supermarkt zitten we steeds minder te wachten.We willen iets anders. Zo is het met bieren ook. Mensen willen zich onderscheiden, willen hun eigen biertje. Het liefst een die uit de buurt komt of die ze zelf hebben gemaakt.”

“Mooi dat op deze middag weer veel nieuwe mensen onze dranken leren kennen

Net over de grens in Vlaanderen, bakermat van blonde bieren, kijken ze ondertussen met argusogen naar wat er in Nederland wordt gebrouwen. Jaspers: „Ze zeggen misschien dat het nergens naar smaakt, noem het hun trots. Maar objectieve Belgen zeggen: ‘We moeten uitkijken voor die Ollanders’. In Nederland proberen we veel meer uit, zijn we veel innovatiever bezig met bier. Dat dat in Vlaanderen niet gebeurt, heeft denk ik te maken met hun rijke biercultuur. In tegenstelling tot hier, barst het in Vlaanderen al sinds oudsher van de kleine brouwerijen die allemaal hun eigen bier maken. Misschien dat er daarom weinig behoefte is aan vernieuwing.” Vernieuwing is er in Zuidoost- Brabant volop, blijkt ook uit de smaaktest. De bieren worden geproefd, maar ook bekeken en besnoven. Jaspers heeft over de kwaliteit niet te klagen: „Het zijn stuk voor stuk karakteristieke bieren. Ze zijn misschien niet allemaal geschikt voor op het terras in het zonnetje – wat toch een beetje de eigenschap van blonde bieren is – maar dan wel voor bij het eten of bij de kachel. Dat is ook het mooie van proeven, om daarover na te denken. Elke brouwer heeft een mooi recept gemaakt, het is leuk om daar bij stil te staan. Bier proeven is bier aandacht geven. En dan kom je vanavond tot de conclusie dat alle bieren in ieder geval allemaal de moeite waard zijn. Ze hebben een eigen ziel, ze zijn onderscheidend.”

Brouwerij Laarbeek logo

Welkom

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.