Feb 15 16

Eindhovens Dagblad

Redacteur: Ad de Koning

Fotograaf: Tom Valstar/fotomeulenhof

'Quitte spelen voor ons prima'

De oude Klokkengieterij in Aarle-Rixtel is gisteren aan een nieuw leven begonnen. Brouwerij Laarbeek is de laatste toevoeging.


'Quitte spelen voor ons prima'

Ook na ruim tien jaar hebben ze er nog steeds lol in, de zes Beek en Donkse vrienden die twee jaar geleden besloten Brouwerij Laarbeek op te richten. En dat is maar goed ook, want de komende tijd moeten ze flink aan de bak. De producten van de brouwerij, Laarbeeks Blond en Laarbeeks Brunette worden binnenkort namelijk niet langer op bestelling in Schijndel gebrouwen, maar in de oude Klokkengieterij in Aarle-Rixtel.

Het was van begin af aan de bedoeling om op een gegeven moment zélf het bier te gaan brouwen, vertelt Remco Driessens (36), een van de zes brouwersvrienden. "Deze locatie kwam voor ons precies op het goede moment vrij. De afgelopen twee jaar hebben we ervoor gezorgd dat we afzet hebben, dus is het nu tijd voor de volgende stap: zelf brouwen. Daar is het ons ook altijd om te doen geweest, want natuurlijk is dat leuker dan zelf ontwikkeld bier op bestelling laten brouwen en vervolgens verkopen."

Om het bier voortaan zelf te brouwen, moest de vriendengroep wel de nodige installaties aanschaffen. De brouwketel van 350 liter is op bestelling gemaakt, de rest van de apparatuur kochten de mannen via een veilingverkoop op bij de inmiddels gesloten Campina-fabriek in Eindhoven.

Brouwerij Laarbeek zit in een deel van de achterste hal van de voormalige Klokkengieterij Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel. Het complex is in een paar maanden tijd uitgegroeid tot een creatieve broedplaats - De Klokkengieterij - met in totaal twaalf creatieve bedrijfjes. Het initiatief komt van Jolanda Zanetti en haar man Jean-Pierre van Veghel, die eigenaar Frank Fritsen wisten over te halen om de hal voor creatievelingen open te stellen. Gistermiddag vond de officiële opening plaats. Driessens: "We zijn zelf nog niet aan het brouwen, dus we willen later dit jaar nog een keer een eigen openingsfeestje vieren."

Brouwerij Laarbeek is overigens niet de enige plek in De Klokkengieterij waar bier wordt gebrouwen: eerder al ging ook de (kleinere) brouwerij De Gieterij van Frans Wijnstekers uit Eindhoven en Peter Spaan uit Son en Breugel van start. "We hebben het er al over gehad om samen proeverijen te organiseren."De mannen van Brouwerij Laarbeek hopen in april hun eerste flesjes Laarbeeks Blond en Laarbeeks Brunette op hun eigen plek in De Klokkengieterij af te kunnen vullen. "We hebben al twee keer proefgedraaid: de smaak is voor 99 procent gelijk aan de smaak van het bier zoals dat nu nog in Schijndel wordt gebrouwen." Volgens Driessens is er altijd een klein verschil omdat de omstandigheden nooit helemaal hetzelfde zijn.

De vriendengroep verwacht straks zo'n 6000 liter bier per jaar te gaan brouwen. Mogelijk komen er nog wel nieuwe soorten bij: gedacht wordt aan een tripel en een IPA (India Pale Ale). "Als het goed is zijn we straks zo'n vier dagen per maand bezig." Veel meer hoeft ook niet, benadrukt Driessens. "Het is en blijft hobby voor ons alle zes. Als we quitte spelen, vinden we het prima. Voor ons is het de fun dat mensen ons bier lekker vinden."


Van klokken gieten naar creatieve bedrijfjes

  • Aarle-Rixtel kende sinds 1787 een florerende klokkengieterij: Petit & Fritsen. In 2014 ging het bedrijf op in Koninklijke Eijsbouts in Asten en verloor het complex aan de Klokkengietersstraat zijn functie.

  • Eigenaar Frank Fritsen was van plan de hallen grotendeels voor opslag te gebruiken, totdat Jolanda Zanetti en Jean-Pierre van Veghel vorig jaar met het plan voor een culturele broedplaats kwamen.

  • In De Klokkengieterij zitten nu twaalf creatieve bedrijfjes, variërend van twee bierbrouwers en een distilleerderij (Willem Zuyd), tot Atelier Vonk, Studio Fingo en een koffiebranderij (Straat Magellaan).

Brouwerij Laarbeek logo

Welkom

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.